Mindfulness- varför är det så svårt? Myter och tips

När vi börjar praktisera medveten närvaro är det lätt att vi har förväntningar om hur det borde vara. Att vi ska bli avslappnade, andas på ett särskilt sätt och att vi inte ska somna. När det inte blir som vi tänkt oss kommer ofta besvikelsen och kanske tänker vi att Mindfulness inte är något för mig.  Men Mindfulness handlar just om att släppa alla förväntningar och endast uppmärksamma hur det känns och är just nu i kroppen. Nedan har vi listat de vanligaste svårigheterna och frågorna vi möter.

Det är svårt att slappna av 

Syftet med Mindfulness är inte att uppnå ett avslappat tillstånd. Det handlar om att uppmärksamma det som vi upplever just nu. Att stanna upp och observera hur jag mår just nu i denna stund, både i kroppen och också känslomässigt. Många gånger skyndar vi på i livet och lyssnar kanske inte på kroppens signaler. Ibland kan det även vara så att vi distraherar oss själva för att slippa känna efter. När vi gör Mindfulness kommer vi i kontakt med dessa känslor och eventuella spänningar i kroppen, vilket kan kännas jobbigt och obehagligt. Att våga stanna kvar i denna stund hjälper oss på sikt att bli bättre på att lyssna på kroppen och känna av de signaler den sänder ut om t.ex. stress.

Jag kan inte sluta tänka

 Vår mänskliga hjärna är skapad för att producera tankar. Varje dag tänker vi mer än 60 000 tankar och de flesta av dessa passerar utan att vi är medvetna om det. Att sluta tänka är inte möjligt men med Mindfulness kan vi träna på att uppmärksamma när tankarna glider iväg och hjälpa oss själva tillbaka till nuet och det vi gör just nu. Det kan vara lätt att bli irriterad på sig själv när man upptäcker att man försvunnit iväg i tankarna och tappat fokus på Mindfulness övningen men varje gång du upptäcker att du försvunnit iväg i tankarna är ett träningstillfälle. Att uppmärksamma att fångats av dina tankar är att vara medvetet närvarande. Att se det som en naturlig och viktig del av träningen minskar risken att du hamnar i en kamp mot dig själv och dina tankar. Det handlar inte om att uppnå något utan att släppa taget. 

Mindfulness funkar inte för mig, jag somnar.

Många gånger lever vi i ett snabbt tempo med många stimuli runt omkring oss. När vi stannar upp och tränar Mindfulness sänks tempot och vi tränar på att fokusera på en sak i taget. Det är vanligt att man blir sömnig, framförallt i början och du kan då hjälpa dig själv genom att framförallt ta det med ro. Det handlar inte om att uppnå något utan att endast notera hur det är just nu. Kanske har du sovit för lite den senaste tiden, eller har det intensivt just nu. Om det känns bättre för dig kan du prova att göra övningarna sittandes i en fåtölj istället. Ju mer du övar, desto lättare kommer det att vara att hålla dig vaken.

Jag har inte tid att göra övningarna! 

Ofta kan det kännas svårt att hinna med övningarna i Mindfulness. Det kan kännas stressande och kan även skapa en irritation. Om du känner så, är Mindfulness troligen det du behöver just nu. Börja med enkla och lite kortare övningar och bygg sedan på efterhand som du känner dig bekant med Mindfulness och hur din kropp reagerar. Det finns både övningar för Mindfulness i vardagen såsom medveten promenad och övningar som du gör sittandes eller liggandes. Vår erfarenhet är att en kombination av dessa ger bäst effekt och upplevs som mest positiv för de flesta.

Det är svårt att komma igång själv

Det finns hjälp på nätet om hur du kan komma igång med Mindfulness och appar med övningar. Många av dessa är kostnadsfria. Ibland har man många frågor och det kan kännas svårt att motivera sig själv att fortsätta med övningarna. Det kan då vara bra att ta hjälp av någon som är utbildad och behörig att lära ut Mindfulness. Vi på BeWise är utbildade instruktörer i Mindfulness och arbetar med detta både i grupper och i individuella terapier. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du är intresserad av höra mer om hur vi arbetar eller om du önskar boka in tid.